woensdag 16 januari 2008

Afghaanse krant sabelt commentaren van Browne neer

De waarschuwing van de Britse minister van Defensie Des Browne dat de Britse troepen decennia lang betrokken kunnen zijn bij Afghanistan is de Afghaanse krant Arman-e Millie in het verkeerde keelgat geschoten. “Het druist in tegen de soevereiniteit van Afghanistan”.

Op de vraag wanneer de Britse troepen zich terugtrekken uit Afghanistan, antwoordde Browne zondag in de Britse krant The People “dat we het niet kunnen wagen dat Afghanistan opnieuw een ongeregeerd trainingscentrum wordt voor terroristen die Groot-Brittannië bedreigen”.

Hij zei: “Het is een betrokkenheid die decennia lang kan duren, ondanks dat het in de loop van de tijd af kan nemen.”

Hij voegde er wel aan toe dat het “werk alleen kan worden voltooid door de internationale gemeenschap in samenwerking met de Afghaanse regering en haar leger”.

Het particuliere dagblad Arman-e Millie is uitgevaren tegen de commentaren van Browne.

Het persbureau Reuters citeert: “Dit onverantwoordelijke commentaar van de Britse minister van Defensie is vanuit het perspectief van politieke deskundigen, een openlijke bekendmaking die afwijkt van internationale verdragen tegen de nationale soevereiniteit van Afghanistan.

“De beslissing over de voortzetting van de aanwezigheid van buitenlandse troepen in Afghanistan is het recht van de regering, het parlement en onze bevolking. Geen enkele autoriteit van welk land dan ook, heeft het recht om de duur van de aanwezigheid van haar troepen te bepalen zonder toestemming en vraag van het Afghaanse volk,” vervolgt de krant.

Buitenlandse troepen, die nu onder commando vallen van de NAVO en de Verenigde Staten zijn sinds eind 2001 in Afghanistan, sinds een coalitie die werd geleid door de VS eind 2001 de Taliban van de macht verdreven.

Het persbureau Reuters meldt dat de door Al-Qaida gesteunde Taliban grootschalig actief zijn in het zuidelijke en oostelijke deel van Afghanistan. Ze hebben in de afgelopen twee jaar een “comeback” gemaakt. Afghanistan beleeft de bloedigste periode sinds de militanten werden afgezet.

“The al-Qaeda-backed Taliban are largely active in southern and eastern parts of Afghanistan and have made a comeback in the past two years, the bloodiest period since the militants' ouster.”

Al-Qaida en de Taliban werken volgens de Afghaanse regering en buitenlandse veiligheidsdiensten nauw met elkaar samen. Taliban-leider Mullah Omar heeft wel een keer verklaard, dat het verschil is dat de "Taliban een nationale beweging is, en Al-Qaida een internationale".

Buitenlandse commandanten hebben niet specifiek aangegeven wanneer de troepen zullen worden teruggetrokken.

-Nederland heeft in elk geval aangegeven zeker over drie jaar te vertrekken-

Dit zal grotendeels afhangen van de veiligheidssituatie in Afghanistan en nadat de door het westen gesteunde nationale veiligheidsdiensten op eigen benen kunnen staan.

De regering van Afghanistan beschouwt de aanwezigheid van de buitenlandse troepen als van vitaal belang en heeft om meer middelen gevraagd en gelden voor haar nationale strijdkrachten, meer als remedie dan het ontplooien van extra troepen van de Westerse steunpilaren.

De NAVO-ISAF-veiligheidsmacht is in Afghanistan aanwezig om de regering van het land te helpen om Afghanistan veilig te maken en te steunen bij wederopbouwprojecten. Daarnaast leidt de ISAF Afghaanse soldaten en agenten op.

Naast de ISAF opereert er een coalitie die wordt geleid door de Verenigde Staten die uit ongeveer 10.000 militairen bestaat. Zij hebben tot taak om jacht te maken op de Taliban en Al-Qaida en eveneens de Afghaanse veiligheidsdiensten op te leiden.

Groot-Brittannië heeft momenteel 7.800 soldaten in Afghanistan gestationeerd binnen de 41.000 man sterke ISAF-veiligheidsmacht. Naar verwachting neemt dit aantal toe wanneer de Britten zich verder uit Irak terugtrekken.

In de negentiende eeuw en in het begin van de 20ste eeuw vochten Afghanistan en Groot-Brittannië tot driemaal toe een oorlog uit. In die tijd waren Pakistan en India een Britse kolonie.

De Britten probeerden hun macht ook uit te breiden over Afghanistan, maar ondervonden daarbij heftige weerstand van de Afghanen die voor hun onafhankelijkheid streden.

In Afghanistan zijn mensen die de Britse aanwezigheid daar op dit moment in het verlengde zien van de toenmalige situatie.

Maiwand
De afgelopen jaren is er bijvoorbeeld strijd geleverd bij het plaatsje Maiwand in de zuidelijke provincie Kandahar.

De Midden-Oosten-deskundige Robert Fisk heeft er eerder in een artikel op gewezen dat de Britten daar vroeger een keer zijn verslagen door de Afghanen, en dat deze gebeurtenis nog levendig bekend is bij de huidige generatie Afghanen.

Geen opmerkingen: